13 Ocak 2016 Çarşamba

Meşe Ağacı

Kimim, Kimlerdenim?

Benim adım meşe. Kayıngiller ailesine mensubum. Bazen pelit bazen de palamut ağacı diye çağırılırım. Odunlarıma göre üçe ayrılırım; ak meşeler, kırmızı meşeler, her dem yeşil meşeler. Türkiye’de doğal olarak bulunan tür sayım 20'nin üstündedir. Ormanların da yaklaşık çeyreğini oluştururum.





Ömrüm Nasıl İlerler?

Bana genellikle karışık ormanlarda rastlarsınız. Her yıl yapraklarımı dökerim. 1000 veya daha fazla yaşlara bile ulaşabilir,  50 yaşıma gelmeden önce de palamut veremem.  30-40 metre ye kadar boylanır, 2 metre de çap yaparım. Tam yeni filizlerimi vermeden hemen önce, kahverengiden 3-4 haftada yeşile dönüveririm.  





Efsanelerde Ben

 Yüzyıllardır kutsal bir ağaç olarak bilinirim. Uzun ömrümün, insanlara yansıyacağı düşüncesi ile uzun yaşamayı temsil ettiğim ve üzerinde palamudumu taşıyan kimsenin hiç yaşlanmayacağına da inanılırdı. Meyvem olan palamudun da bu sebepten dolayı, özel güçlere sahip olduğu düşünülürdü. Palamudumdan yapılan koruyucu tılsımların, hastalıklara iyi geldiğine inanılmaktaydı.  
Eski Yunan mitolojisinde Zeus'un kutsal ağacı olarak kabul edilmem nedeniyle kâhinler, rüzgârda yapraklarımdan çıkan seslerden yola çıkarak gelecek hakkında bilgi aldıklarına inanırlardı.



Diğer Canlılara Hediyelerim

Hafif gölge verdiğimden alt kısımlarımda çimler ve başka bitkiler yetişmesine izin veririm.  Kıymetli yapacak ve yakacak odun veririm. Ayrıca odunlarımdan soyma sanayi, kaplamacılık, mobilyacılık, gemi sanayi, parke yapımı gibi birçok alanda faydalanılır.

 

Bunları Biliyor Musunuz?

Dayanaklılık ve uzun yaşamın sembolü olmam, farklı milletlerin mitlerinde tanrıların temsilcisi olarak görülmemin yanı sıra birçok armada da motiflerimin bulunmasını sağlamıştır.

Kulübün kudret ve metanetini sembolize etmek için Fenerbahçe spor kulübünün ambleminde kullanılan ağaç dalı benim.

 

 

 Beni Tanımak İçin

Çok çeşitli türlerimin bulunmasıyla birlikte bana genellikle 1. fotoğraftaki yaprak formumda rastlarsınız.

Gövde rengim değişken olmakla beraber dikey gövde dokum 2. resimdeki gibidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder