13 Ocak 2016 Çarşamba

Çınar Ağacı

Kimim, Kimlerdenim?

Çınargiller ailesine mensubum. Anavatanım  Kuzey Amerika, Avrupa'nın doğusu ve Asya'dır. Uzun boylu, kalın gövdeliyimdir; üst kısmım geniş ve yaygındır. Uzun da bir ömrüm vardır. Türkiye’de en yaygın türüm Doğu Çınarı’dır.





Ömrüm Nasıl Geçer?

Yetişeceğim toprağın pek bir önemi yoktur, çoğunlukla subaşlarında, büyük çayırlık ve mesire yerlerinde gölge ağacı olarak dikilmekteyimdir. 4 mevsim ekilebilme özelliğine de sahip olmakla beraber genç yaşlarımdan itibaren genel olarak hızlı bir şekilde büyürüm. 50 metreye kadar ulaşabilirim,  çevrem de 3-10 metre arasında değişir.
Küçük, kahverengi ve çok bilinmeyen bir meyvem vardır. Yapraklarım tozdan ve gazlardan fazla etkilenmediklerinden büyük endüstri şehirlerinin caddelerinde, park ve bahçelerde fazlaca görülmekteyim. Buna bağlı olarak hayatım kirli havayı emmekle geçer. Yaşlandıkça içim çürüyüp boşalsa da yaşamımı sürdürebilirim.


Efsanelerde Ben


Türk mitolojisinde kutsal kabul edilir, ‘ulu ağaç’ sayılırım. Evin ağacıyımdır ve yaygın olarak kullanılırım. Yapraklarımı geç dökersem, kış geç gelir denir; yapraklarımı erken dökersem kış sert geçecektir. Doğumun da sembolüyümdür. Çocuklarının uzun ömürlü ve dallı budaklı olması, nesillerinin kıyamete kadar devam etmesi için aileler yeni doğan çocukları adına benden dikerler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder